S indukčním sporákem bude vaření rychlejší a úklid varné desky snazší, než u ostatních druhů sporáků. V tomto článku se dozvíte:
- Proč koupit indukční sporák – pokrmy ohřejete rychle a vzkypělé jídlo se nepřipeče k povrchu desky. Deska se navíc téměř nezahřívá, a šetří tak energii.
- Nevýhody indukčních sporáků – někoho překvapí hlasitost indukčního ohřevu. Nevýhodou je i vyšší cena, která ještě může narůst o nové nádobí vhodné pro indukci.
- Rozdíly mezi jednotlivými druhy sporáků – oblíbenost plynových sporáků klesá, kombinované vyžadují připojení elektřiny i plynu a elektrické jsou nejefektivnější.
- Druhy indukčních sporáků podle umístění – volně stojící pouze zasunete do prostoru v kuchyni, vestavěné mohou být oddělené, někdy s propojeným ovládáním.
- Důležité parametry – vybírejte objem trouby podle velikosti rodiny. Příkon ovlivní rychlost ohřevu a spotřeba je dnes u všech modelů celkem srovnatelná.
- Vybavení a funkce varné desky – bezpečnost zajišťuje dětská pojistka a ochrana proti přepětí. Hodit se může také časovač nebo booster, který zrychlí ohřev na maximum.
- Vybavení a funkce trouby – programy ohřevu nabízejí speciální rozmrazovací funkce nebo třeba grilování a k čištění slouží katalytické či pyrolytické programy.
- Oblíbené značky – česká Mora nabízí pouze jeden indukční sporák, který si ale uživatelé velmi oblíbili. Elektrolux nabízí modely ve střední cenové relaci a dostupnější indukční sporák pořídíte u značky Amica.
- Cena – základní modely pořídíte do 15 000 Kč, náročnější uživatelé si připlatí o pár tisíc víc.
- Modelový výběr indukčního sporáku – konkrétní příklad výběru vám může pomoci s vyhodnocováním parametrů.
Protože vestavné trouby a indukční varné desky mají svá vlastní srovnání, v tomto článku se budeme bavit jen o sporácích volně stojících.
Proč koupit indukční sporák
Pokud s koupí indukčního sporáku váháte, s rozhodováním může pomoci seznam výhod těchto spotřebičů:
- Rychlý ohřev – indukční ohřev je velice rychlý, a vodu na čaj tak třeba můžete mnohdy ohřát rychleji než v rychlovarné konvici.
- Varná deska se tolik nezahřívá – díky tomu hrozí menší riziko popálení a pokud vám uteče pokrm z hrnce, k desce se nepřipálí. Hrnce však samozřejmě horké jsou a vyplatí se stále dbát na bezpečnost.
- Úspora energie – nedochází k prvotnímu zahřátí desky, místo toho se rovnou zahřívá hrnec, a únik tepla je tedy menší.
- Rychlá reakce – indukční deska reaguje rychle na změny nastavení a nově zvolené teploty je dosaženo velmi brzy.
Nevýhody indukčních sporáků
Před koupí je vhodné seznámit se i s možnými nevýhodami indukčních sporáků. K největším patří:
- Hlasitost – indukční ohřev je především při vyšším výkonu hlasitý. Bzučení také závisí na tloušťce dna hrnce. Nejde o extrémně hlasitý hluk, někoho však může překvapit.
- Pořízení nového nádobí – pokud nevlastníte nádobí vhodné na indukci, bude třeba pořídit nové. To staré vám totiž na indukci nemusí fungovat. Vhodnost pro indukci zjistíte přiložením magnetu ke dnu hrnce, nebo pomocí speciálních symbolů.
- Vyšší cena – indukční sporák vás může vyjít až na dvojnásobek ceny plynového. Další finance možná utratíte za vhodné nádobí.
Rozdíly mezi jednotlivými druhy sporáků
Abyste se správně rozhodli, seznamte se s vlastnostmi, benefity i nevýhodami jednotlivých druhů sporáků. Podle zdroje tepla můžeme sporáky rozdělit na:
- Plynové – plně plynové sporáky v současnosti z trhu spíše postupně mizí, stále se ale mohou hodit třeba na chatu, kde není elektřina (ovšem pozor, i některé plynové modely vyžadují elektrické připojení).
- Elektrické – velmi častá varianta, řadí se sem i indukční sporáky, které jsou v porovnání s dalšími variantami (s litinovými plotýnkami nebo sklokeramikou) zdaleka nejefektivnější.
- Kombinované – spojují elektrickou troubu a plynovou varnou desku. Jsou poměrně oblíbené, vyžadují ale jak připojení k plynu, tak k elektřině.
- Na tuhá paliva – sporáky na dřevo, uhlí, brikety aj. Narazíte na ně spíše sporadicky, třeba chalupě.
Plynové
Plynové sporáky mají jak varnou desku, tak troubu na plyn. K jejich používání je potřeba přípojka na plyn nebo propan-butanová bomba. Výhodou těchto modelů je zejména rychlost ohřevu a ovladatelnost varné desky. Zejména proto jsou plynové sporáky stále velmi populární mezi profesionálními kuchaři. Slabinou může být plynová trouba, která hřeje pouze ze spodní části a teplo v ní se hůře reguluje. Na vymazlené funkce je navíc nutné zapomenout.
Elektrické
Elektrické sporáky potřebují k provozu pouze připojení na elektřinu, většinou vyžadují třífázovou zásuvku. Patří mezi ně i indukční sporáky. Oproti ostatním typům zpravidla vynikají nabídkou pečicích režimů a funkcí. U trouby můžete často vybírat mezi klasickým nebo horkovzdušným pečením a nabízí velmi přesně nastavení teploty.
Vlastnosti varné desky se liší podle jejího typu, narazit můžete na litinové plotýnky, sklokeramickou desku nebo indukční desku. Plotýnkové desky se pomalu zahřívají a také pomalu chladnou. Sklokeramická deska s indukcí nabízí rychlejší ohřev i chladnutí a také poměrně snadnou údržbu. Navzdory případným obavám je navíc tvrdá a jen tak ji nepoškrábete.
Kombinované
Kombinované sporáky v sobě pojí plynovou varnou desku a elektrickou troubu. Díky tomu patří k nejoblíbenějším na trhu. K jejich používání je stále nutný zdroj plynu, který už dnes není v každé domácnosti samozřejmostí. Řada výrobců nabízí modely, které je možné přetryskovat na propan-butan. Elektrická trouba kombinovaných sporáků může mít podobné vlastnosti jako těch indukčních. I zde často najdete pravý horkovzduch, časovač a mnoho pečicích i doplňkových funkcí.
Sporáky na tuhá paliva
Sporáky na tuhá paliva jsou dnes na ústupu, na chatu nebo chalupu však může jít o ideální variantu. Předností je romantický vzhled a unikátní atmosféra doprovázená praskáním dřeva. Také jídlo připravené na ohni chutná skvěle. V případě, že sporák je doplněn výměníkem, je možné jej využít i k vytápění. Se sporákem na tuhá paliva se však pojí mnoho starostí, sháněním dřeva počínaje, náročnější instalací a údržbou konče. Sporák se pomaleji nahřívá a možnosti regulace teploty jsou velmi omezené.
Typ | Výhody | Nevýhody |
Plynové | + nejlevnější ze všech variant
+ rychlé vaření + dobrá regulace plamene na desce + nepotřebuje speciální nádobí |
− málo funkcí
− je třeba sehnat plyn − trouba peče jen zespodu − plyn je hlučnější |
Elektrické (plotýnkové, sklokeramické) |
+ mnoho funkcí
+ bezpečné pro děti + ne tak drahé jako indukční + tichý provoz + nepotřebuje speciální nádobí |
− pomalejší vaření
− nemá výhody indukčních (úspornost, nepřipalování) |
Kombinované | + rychlé vaření
+ dobrá regulace plamene na desce + ne tak drahé jako indukční + relativně levné |
− varná deska nemá moc funkcí
− je třeba shánět plyn − při vaření je hlučnější |
Sporáky na tuhá paliva | + romantický vzhled, ideální na chatu
+ nepotřebuje elektřinu ani plyn + jídlo skvěle chutná + je možné s ním i vytápět |
− vysoká cena
− je třeba sehnat palivo − horší regulace − je nutné řešit specifické parametry |
Indukční | + rychlé a pohodlné vaření
+ mnoho funkcí + bezpečné pro děti + úsporné + přetečené jídlo se nepřipaluje |
− vyšší cena
− dost hlučné − někdy nutné pořídit i nádobí |
Druhy indukčních sporáků podle umístění
Podle umístění a způsobu instalace můžeme sporáky rozdělit na:
- Volně stojící – typický sporák ve formě samostatného spotřebiče s troubou.
- Vestavné – oddělená trouba a varná deska, které ale mohou mít společné ovládání.
Volně stojící sporák
Vestavný sporák
Vestavné sporáky potěší zejména všechny milovníky designově ucelených kuchyní, varná deska i trouba se totiž zabudují přímo do kuchyňské linky. Nikde tak nejsou nevzhledné mezery a další nedostatky. Vestavný sporák se dá koupit přímo v sadě, kdy můžete například na panelu trouby ovládat také varnou desku.
Nevýhodou vestavných sporáků je především vyšší cena a složitější instalace. Samozřejmě si vždy můžete koupit také samostatnou varnou desku a samostatnou troubu, přijdete tím ale o ucelený vzhled a případně i některé funkce. Pokud by vám ovšem takové řešení vyhovovalo, doporučujeme pročíst si také naše články Jak vybrat indukční desku a Jak vybrat troubu, kde se dozvíte další důležité informace.
Důležité parametry
Většinu nejdůležitějších údajů o sporáku vyčtete z energetického štítku. Informace na něm uváděné se ale týkají pouze trouby (štítek sporáku je proto prakticky totožný se štítkem samostatných vestavných trub).
Mezi důležité parametry sporáků patří:
- Objem trouby – měl by odpovídat počtu strávníků, pro čtyřčlennou rodinu se doporučuje cca 70 l.
- Příkon – ovlivňuje rychlost ohřevu, nejlepší hodnoty bývají cca 10-12 kW.
- Spotřeba a energetická třída – spotřebu sporáku není momentálně potřeba nějak intenzivně řešit, je totiž u většiny modelů podobná. I proto se téměř všechny řadí do energetické třídy A. Pomůže vám ale s představou o přibližných nákladech.
- Ovládání – většinou pro varnou desku zvlášť nahoře a z přední strany pro troubu. Moderní dotykové ovládání může být kombinováno s otočnými knoflíky.
Objem trouby
Kapacita trouby by měla odpovídat počtu členů domácnosti a četnosti používání trouby. Podle objemu můžeme rozdělit trouby na modely do 45 l, trouby od 45 l do 70 l a variantu nad 70 l. Nejmenší objemová skupina je vhodná pro jednu až dvě osoby a do domácností, ve kterých se trouba příliš často nepoužívá. Střední objem využijí hlavně tří až čtyřčlenné rodiny, které pečou příležitostně. Největší objem by měly volit rodiny o čtyřech a více členech a uživatelé, kteří pečou pravidelně.
Objem trouby | Využití |
do 45 litrů | 1 – 2 osoby |
45 – 70 litrů | 2 – 3 osoby |
nad 70 litrů | 4 a více osob |
Příkon
U většiny spotřebičů naznačuje hlavně spotřebu a je nejlepší držet se co nejnižších hodnot. U sporáků ale platí opak. Podle příkonu totiž poznáte rychlost ohřevu, tedy čím vyšší příkon, tím efektivnější vaření a pečení. Velmi výkonné modely mají příkon okolo 10 000 W, některé mohou mít až 12 000 W. Uváděný příkon je společný pro všechny varné plotýnky a troubu.
Spotřeba a energetická třída
Energetická třída označuje efektivitu spotřebiče. U sporáků najdete na energetickém štítku škálu tříd A+++ až D, z nichž A+++ je nejúspornější. Většina kvalitních sporáků ale patří do třídy A, maximálně A+, nelekejte se tedy toho, že podle štítku nejde o nejlepší známku. Obecně se dá říct, že je v současnosti (duben 2023) spotřeba všech indukčních sporáků velmi podobná a není potřeba ji při výběru až tak řešit.
Ovládání
Ovládací panel u indukčního sporáků bývá často oddělen zvlášť pro varnou desku a zvlášť pro troubu. Ovládání desky naleznete nahoře vedle plotýnek, troubu nastavujete klasicky zepředu. V tom případě však bývá nahoře umístěn alespoň ukazatel zbytkového tepla.
Ovládání je řešeno kombinací dotykového panelu a otočných knoflíků. Pokud je u indukční desky umístěno nahoře, pak jde zpravidla o ovládání dotykové. Ačkoliv je u trouby stále nejběžnější variantou klasické otočné ovládání, u některých modelů můžete narazit i na dotykovou variantu. Pravděpodobně všechny indukční sporáky jsou vybavené také displejem, ze kterého se dozvíte všechny potřebné informace o probíhajícím vaření nebo pečení.
V tomto ohledu záleží hlavně na osobních preferencích, dotykové ovládání ale zpravidla nabízí jednodušší údržbu, protože se nemusíte zabývat žádnými spárami, ve kterých se drží špína. Trouby s dotykovým ovládáním jsou navíc ve srovnání s jejich staršími knoflíkovými kolegyněmi přesnější. Na druhou stranu knoflíkové ovládání je pro mnohé lidi rychlejší a přehlednější. Zejména starší generace je mnohdy upřednostňují.
Vybavení a funkce varné desky
Indukční varné desky jsou vybavené také řadou užitečných funkcí, které nejen zvýší komfort jejich používání, ale také bezpečnost a energetickou úsporu.
Bezpečnostní funkce
Bezpečnost ocení zejména rodiče malých dětí, které se při chvilkové nepozornosti mohou snadno popálit. Patří sem ale také přepěťová ochrana nebo systémy zabraňující připalování vybublaných potravin.
- Ukazatel zbytkového tepla – ukazatel zbytkového tepla vás rozsvícením plotýnky nebo signalizací na ovládacím panelu upozorní, která část desky je po vaření ještě zahřátá.
- Dětská pojistka – umožňuje uzamknout ovládací panel desky a dítě ji tak nespustí bez vašeho vědomí.
- Ochrana proti přepětí a podpětí – při podpětí vás deska upozorní signalizací, při přepětí se vypne, aby nedošlo k poškození elektrických obvodů desky.
- Ochrana proti přetečení – při přetečení obsahu hrnce se plocha vypne, aby se zastavil var a nedocházelo k dalšímu přetékání.
Ostatní funkce
Zde je to víceméně individuální, pro někoho tyto vychytávky zvyšují uživatelský komfort, jiný je nevyužije. Některé z nich (Stop and Go, časovač ECO) jsou navíc poměrně vzácné.
- Stop and Go – tato funkce všechny aktuálně používané plotýnky ztlumí na nejnižší teplotní nastavení. Využijete ji v případě, že potřebujete na moment odběhnout a pokrm by se vám mezitím připálil. Po návratu a vypnutí této funkce sporák bude pokračovat se stejným výkonem, jaký byl původně nastavený.
- Automatické vypnutí – pokud je deska zapnutá, aniž by na ní bylo nádobí, po určité době se automaticky vypne, čímž šetří energii. Některé modely na trhu dokážou i rozpoznat, kdy jste na ně položili nádobu prázdnou. V tom případě ztlumí ohřev, aby se nádoba nespálila.
- Časovač – umožňuje nastavit dobu vaření, což oceníte zejména při několikahodinovém dušení masa nebo tažení vývaru, na které se snadno zapomene.
- Časovač ECO – vypne plotýnku chvíli před koncem vaření a vy tak můžete využít zbytkové teplo a ušetřit energii.
- Booster – díky boosteru můžete rapidně zvýšit výkon plotýnky, to se hodí, například když chcete uvést k varu velké množství vody.
Vybavení a funkce trouby
Ani trouba dnes není zcela bez funkcí, standardem je vnitřní osvětlení trouby, popřípadě časovač, u některých modelů ale najdeme i další funkce, jako jsou teleskopické rošty, pyrolýza a další.
Topná tělesa
Nedílnou součástí trouby jsou topná tělesa, ta bývají obvykle 2-3:
- Horní topné těleso – najdete jej prakticky u všech trub, zajišťuje také např. funkci grilu.
- Spodní topné těleso – také obvyklá součást moderních trub, pouze u nejlevnějších modelů může chybět. Obvykle se používá společně s horním topným tělesem pro rovnoměrné pečení.
- Kruhové zadní topné těleso – v kombinaci s ventilátorem zajišťuje tzv. pravé horkovzdušné pečení. U trub bez kruhového tělesa ventilátor pouze napomáhá cirkulaci teplého vzduchu vevnitř trouby. To sice pečení zefektivňuje, stejných výsledků jako u pravého horkovzdušného pečení ale nedosáhnete. Takové trouby tak nelze označit za horkovzdušné.
Specifické režimy ohřevu
Je to zcela na vás – někdo si vystačí se statickým pečením a horkovzduchem, jiný si potrpí na co nejširší využití trouby a za tím účelem hledá i bohatou programovou nabídku.
- Gril – dnes již poměrně standardní režim pečení, který umožňuje grilování potravin pomocí horního topného tělesa.
- Jemné pečení – pomalé pečení, při kterém zůstává jídlo šťavnatější. Vhodné pro maso, ryby a moučníky.
- Rychlý ohřev – tato funkce urychluje předehřátí trouby a zkracuje tak dobu pečení na minimum.
- Šetrné rozmrazování – díky této funkci můžete v troubě také pomalu rozmrazovat potraviny. Většinou funguje tak, že je v provozu jen ventilátor, avšak topná tělesa se nerozehřívají.
- Keep Warm – pokud čekáte s večeří na hosty, nebo chcete například nahřát talíře, přijde vám vhod tato funkce, která udrží hotové jídlo, popřípadě nádobí, teplé.
Bezpečnostní funkce
Také u trub se bezpečnost týká zejména dětí a snížení rizika jejich popálení. Tyto funkce jsou naštěstí u indukčních sporáků téměř standardem.
- Chlazení dvířek – většina trub má dnes nejen dvířka z několika vrstev skla, ale také vybavená chlazením. Díky tomu se o dvířka trouby nepopálíte, i při pečení budou pouze teplá.
- Dětská pojistka – některé trouby jsou vybavené i blokací ovládacího panelu, takže je trouba chráněná před neopatrným spuštěním malými dětmi.
Čištění
Asi nikdo nechce strávit drhnutím trouby víc času, než je nezbytně nutné. Pokud si i vy úklid rádi usnadníte, mrkněte, zda by vám vyhovovala některá z níže vypsaných funkcí.
- AquaClean – tato funkce pomáhá uvolnit nečistoty v troubě pomocí páry. Před čištěním do trouby vložíte nádobu s vodou, zapnete příslušný program a nečistoty uvolněné párou následně jen setřete. V podstatě je ale tento systém nahraditelný umístěním nádobky s vodou do trouby a spuštěním na některou z nižších teplot.
- Katalýza – trouby s katalytickým čištěním jsou vybavené speciální vnitřní povrchovou úpravou, která vsakuje nečistoty a mastnotu, které se následně při pečení vypařují. Nevýhodou může být životnost, vnitřní desky je totiž třeba vždy jednou za 3 až 5 let vyměnit a ceny nových se pohybuje v řádech tisíců.
- Pyrolýza – trouba vybavená touto funkcí spálí při velmi vysokých teplotách všechny nečistoty na prach a její čištění tak probíhá zcela bez námahy. Dokonce je tímto způsobem možné vyčistit i smaltové pekáče.
- Kombinace některých z možností
Další funkce
Tyto funkce pravděpodobně nebudou tím nejdůležitějším parametrem, přesto mohou zvýšit uživatelský komfort při pečení.
- Osvětlení trouby – osvětlení vnitřku trouby už je dnes takřka samozřejmostí, umožňuje vám vizuální kontrolu pokrmů, aniž byste museli otevírat dvířka. Některé modely mají možnost zapnout osvětlení bez zahřívání. V troubě tím lehce stoupne teplota, což lze využít například na kynutí těst.
- Teleskopické rošty – tento šikovný systém vám umožňuje bezpečnou manipulaci s horkým pekáčem a výrazně snižuje riziko popálení, zejména při podlévání masa.
Oblíbené značky
Na trhu s indukčními sporáky narazíte hned na několik známých a ověřených značek. V této části si shrneme, co můžete od sporáků konkrétních výrobců očekávat.
Indukční sporáky Mora
V nabídce značky Mora v současnosti najdete pouze jeden sporák ve dvou provedeních, v bílém smaltu a v nerezu. Cenově se řadí do nižší až střední cenové třídy, rozhodně má ale uživatelům co nabídnout. Indukční deska nabízí možnost sloučení varných zón, v troubě najdete teleskopické výsuvy, nechybí dotykové ovládání a plynulé dovírání dvířek. Pozitivem pro řadu uživatelů jistě bude také fakt, že jde o českou značku. O dobrých zkušenostech s tímto modelem svědčí i několik desítek kladných uživatelských recenzí.
Indukční sporáky Electrolux
Electrolux nabízí základní indukční sporáky i modely pro náročnější uživatele. Cena sporáků se obvykle drží okolo 15 000 Kč, což je na trhu vcelku standard. U většiny modelů najdete klasické otočné knoflíky, pokročilejší verze potom mají i dotykové ovládání. Obvyklé je horkovzdušné pečení, časovač a další standardní funkce, některé sporáky nabízejí také parní funkce nebo samočisticí technologie.
Indukční sporáky Amica
Indukční sporáky Amica patří vesměs k cenově dostupnějším produktům, většina stojí méně než 15 000 Kč. Provedení bývá klasické s otočnými knoflíky pro ovládání trouby a dotykovým ovládáním varné desky. Převládá moderní nerezový design. Trouba je obvykle menší, do 70 l, nepůjde tak o ideální variantu pro velké rodiny. U některých novějších modelů se dočkáte pokročilejších prvků, jako je možnost sloučení varných ploch, katalytické čištění nebo teleskopické rošty, není to ale samozřejmostí.
Cena
Při koupi každého spotřebiče je samozřejmě zásadním kritériem také jeho cena. V případě indukčních sporáků není cenové rozpětí až tak široké. Indukční sporák rozhodně nepatří k nejlevnějším řešením na trhu, investice se vám ale částečně vrátí díky úspornosti takového sporáku. Následující kapitola nabízí porovnání indukčních sporáků podle jejich ceny a umožňuje vytvořit představu, co můžete od modelů v jednotlivých cenových hladinách očekávat.
- Do 15 000 Kč – v nejnižší cenové kategorii najdeme hlavně modely s menším objemem trouby a menší nabídkou funkcí. Přesto tyto modely ale zpravidla patří do energetické třídy A a často příjemně překvapí svým výkonem. I v nejnižší cenové kategorii tak narazíte na velmi dobré kousky a méně nároční uživatelé si zde vyberou bez větších problémů.
- Od 15 000 Kč do 20 000 Kč – do této kategorie patří drtivá většina indukčních sporáků, a tak vám nabízí také největší výběr. Najdete zde velmi dobře vybavené, výkonné a objemné kousky a záleží spíše na vašich preferencích, který model vás zaujme svou nabídkou.
- Nad 20 000 Kč – v kategorii nad 20 000 Kč si na své přijdou opravdoví fajnšmekři. Obsahuje totiž sporáky nadupané funkcemi, které nezklamou ani náročné uživatele. Je ale třeba zmínit, že v této cenové relaci není nabídka tak široká jako v předchozích dvou skupinách.
Modelový výběr indukčního sporáku
V předchozích kapitolách jsme se věnovali popisu různých kritérií, jejich vlastnostem a důležitosti. Nyní se na příkladu konkrétního modelu podíváme, jak jednotlivé údaje o jeho možnostech a funkcích vyhodnotit. Zvolili jsme indukční sporák Gorenje EIT5351WD, který s cenou pohybující se kolem 15 000 Kč patří v našem srovnání mezi levnější modely.
1. Objem trouby: 70 l
Námi zvolený sporák má velkorysý objem trouby, který vystačí i rodině o větším počtu členů. Pokud jste si jistí, že takovou kapacitu nikdy nevyužijete, bylo by možná dobré podívat se po menším modelu, který může být úspornější.
2. Příkon: 10 300 W; Energetická třída: A
Příkon udává, kolik energie spotřebič takzvaně „žere“. Hodnota 10 300 W je v našem srovnání průměrná. Když uvážíme, jak velký objem sporák vytápí, není to s ním vůbec špatné. Energetická třída A je na trhu v naprosté převaze.
3. Spotřeba: 1,03 kWh na cyklus BP; 0,8 kWh na cyklus HP
Na cyklus pečení | Přepočet na 1 litr objemu | |
Spotřeba běžného pečení (kWh) | 1,03 | 0,015 |
Spotřeba horkovzdušného pečení (kWh) | 0,8 | 0,011 |
Protože ne každý využíváme troubu stejně často, údaje o spotřebě za jeden cyklus pečení mají větší vypovídající hodnotu než údaje o spotřebě za rok. Hodnoty v řádku o běžném pečení patří mezi ostatními sporáky v našem srovnání k vyšším, během cyklu horkovzdušného pečení se tato trouba řadí naopak k těm úspornějším. Při průměrné ceně 4 Kč za 1 kWh spočítáme, že za jeden cyklus běžného pečení zaplatíte o něco málo více než 4 koruny, oproti tomu při využití horkovzduchu přibližně 1 korunu ušetříte.
4. Funkce varné zóny: časovač, Booster, Bridge
Varná zóna tohoto modelu je ovládána velkým displejem s časovačem, který vám umožní přehledně si nastavit délku vaření. Po uplynutí této doby se ozve zvukový signál a na displeji začne blikat „00“. Pokud si to dopředu nastavíte, varná zóna se zároveň vypne. Tento model se však bohužel nevypne, když jej spustíte omylem, aniž byste na něj umístili nějakou nádobu. Z hlediska bezpečnosti se nic nestane, možnost automatického vypnutí by vám však ušetřila zbytečné výdaje za elektřinu.
Sporák je výkonný díky funkci Booster, která dokáže rychle zvýšit výkon konkrétní varné zóny, a ušetřit vám tím čas. Pokud naopak potřebujete, aby se prohřála i velká nádoba, můžete spojit dvě zóny do jedné velké pomocí funkce Bridge.
5. Funkce trouby: 7 režimů pečení + 4 doplňkové, rychlý ohřev, pravý horkovzduch
Co se týče možností pečení, na výběr máte ze sedmi režimů, což je lehce podprůměrné číslo. Samozřejmostí jsou dva druhy grilu a kruhové topné těleso, které ve spojení s ventilátorem zajistí pravé horkovzdušné pečení. Z dalších zajímavých režimů tento sporák nabízí například rozmrazování, ohřev talířů nebo program pro čištění. Praktická je také funkce rychlého předehřátí, která v případě této trouby dokáže vyhřát vnitřní prostor na 200 °C už za 6 minut.
6. Ovládání: oddělené zvlášť pro varnou desku a zvlášť pro troubu
Tento model má ovládání varné desky a trouby oddělené. Varné zóny ovládáte přímo na varné desce na malém displeji. Trouba má zepředu dva otočné knoflíky, které regulují teplotu a zvolený režim. Mezi nimi najdete displej s hodinami a signálkami zapnutí/vypnutí. Časovač se nastavuje zvlášť pro troubu, zvlášť pro varnou desku.
7. Údržba: AquaClean, katalýza, jen dva ovládací knoflíky
Co se možností údržby týče, je na tom tento model velmi dobře. Mimo pečicí funkce trouba disponuje také funkcí AquaClean. Stačí vložit nádobku s vodou, zapnout 30minutový program a vzniklá pára uvolní přichycené nečistoty. Po uplynutí této doby je hadříkem snadno setřete.
Dalším opatřením proti zašlé špíně jsou katalytické vložky. Jedná se o stěny se speciální povrchovou úpravou, která nečistoty a mastnotu přímo vsakuje. Tento způsob čištění má však i nevýhodu v omezené životnosti – po několika letech bude nutné stěny vyměnit, což je náklad v řádu tisíců. Zvenku se všeobecně lépe čistí dotykové displeje než ovládací knoflíky. Tento sporák má však knoflíky jen dva, takže jejich čištění vám nezabere příliš mnoho času.
8. Bezpečnost: ochrana proti přehřátí, dětská pojistka, ukazatel zbytkového tepla, teleskopické rošty, chlazená dvířka
Varná deska se pyšní zabudovanou ochranou proti přehřátí, která v případě nadměrného stoupnutí teploty výkon automaticky sníží nebo zastaví. Tento model je vybaven dětskou pojistkou. Ta zabrání, aby děti například zapnuly nebo přenastavily troubu v průběhu pečení.
Další užitečnou funkcí je ukazatel zbytkového tepla. Upozorní vás, která varná zóna je stále horká, čímž předejde případnému spálení. Popálení během manipulace s plechem zase předejdou teleskopické rošty. A nespálíte se ani o dvířka, protože v průběhu pečení jsou chlazená.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká krycí deska na indukční sporák. Měli jsme plynový i elektrický a ty měly sklopnou desku na ochranu plotýnek.
Děkuji.