Menu

Výsledky pivní ankety: Naši čtenáři si pivo dopřávají pravidelně a preferují domácí konzumaci

Výsledky pivní ankety: Naši čtenáři si pivo dopřávají pravidelně a preferují domácí konzumaci
Foto: Lucie Sobotová, Arecenze

Naše nedávná pivní anketa, ve které hlasovalo přes 3 000 ověřených uživatelů, odhalila, že téměř 38 % respondentů vypije týdně devět a více piv. Dvě třetiny dotázaných preferují konzumaci doma před hospodou. Většina je ochotna utratit za jedno točené pivo nejvýše 50 korun.

  • Náš test 12 světlých ležáků najdete zde.
  • Test 17 světlých výčepních piv jsme zpracovali v tomto článku.

Nejvíce čtenářů týdně vypije devět a víc piv 

Největší skupina dotázaných (37,5 %) odpověděla, že vypije 9 a více piv za týden. Druhá nejpočetnější skupina (20,4 %) konzumuje 3 – 5 piv týdně, velmi podobně (20,3 %) je na tom i skupina s 6 – 8 pivy týdně. Menší počet hlasujících patří spíše k příležitostným pivařům – 1 – 2 piva týdně uvedlo 11,4 % respondentů, a méně než jedno pivo týdně si dopřeje 10,3 % z nich.

Graf: Arecenze

Pivko hlavně doma, jen čtvrtina preferuje hospodu

Poněkud překvapivý výsledek přinesla otázka, kde respondenti pijí pivo nejčastěji. Ať už stojí za odpovědí pohodlí nebo nižší cena, téměř 74 % našich čtenářů, kteří se zapojili do ankety, preferuje pivo doma. Pouze čtvrtina hlasujících uvedla, že si pivo dopřává spíše v restauracích, hospodách nebo na jiných veřejných místech.

Graf: Arecenze

Točené pivo nejlépe do padesáti korun

Poslední otázka se týkala ceny. Přes 88 % respondentů považuje za přijatelnou cenu za půllitr točeného piva částku do 50 Kč – tedy buď do 35 Kč (44,3 %), nebo do 50 Kč (44,2 %). Jen 11,5 % by bylo ochotno zaplatit za pivo více než 50 Kč.

Graf: Arecenze

Co z toho vyplývá?

Že je v tuzemsku pivo oblíbeným nápojem, není žádná novinka. Podle statistik vypil každý Čech za rok 2023 v průměru 128 litrů piva, roce 2022 to bylo dokonce 136 litrů (jedná se o průměrnou spotřebu na obyvatele bez rozdílu věku). Zajímavé ovšem je naše zjištění preferovaného místa konzumace a faktoru ceny. Tato skutečnost by mohla být pro pivovary i hospodské signálem k zamyšlení.

Naše nedávné testy piv najdete zde:

Zdroje:

  • Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
  • výsledky ankety Arecenze
  • https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/spotreba-piva-pokles-plechovky.A240507_101423_ekonomika_vebe

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Každý den 3 až 4 Budvárky 12 , zásadně doma a nemá to chybu .

Milan

V hospůdce denně 8-9 kousků, k tomu pokouřit cigárko a na cestu domů panáčka rumajzlíku. Pak si ohřeju paráska s houstičkou a spokojeně s plným bříškem do hajan. No a ráno kafčo s cigárkem, vajíčka na špíčku, rohlíček a už se těším na odpoledne do hospůdky.

Ludvík Svoboda

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.