Menu

Děláte ten nejlepší bramborový salát? Tohle jsou 3 recepty, které v Česku kralují

Děláte ten nejlepší bramborový salát? Tohle jsou 3 recepty, které v Česku kralují
Foto: Midjourney, Ilustrace: Arecenze

Bramborový salát je nepostradatelnou součástí tradiční štědrovečerní večeře. Každá domácnost má svůj nejlepší recept, který se mnohdy dědí z generace na generaci. Pokud chcete letos svůj salát vylepšit nebo vyzkoušet něco nového, inspirujte se s námi. Dnes vám přinášíme 3 nejpopulárnější varianty bramborového salátu, které u nás v Česku kralují.

1. Tradiční český bramborový salát

Tento recept je sázkou na jistotu a klasika, kterou zná snad každý. V každé domácnosti se ale poměry jednotlivých surovin drobně liší.

  • 1 kg brambor (salátové odrůdy)
  • 7 nakládaných okurek
  • 1 menší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 6 vajec natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl, pepř a ocet podle chuti

Nejdůležitější součástí bramborového salátu jsou pochopitelně brambory. Vybírejte pouze mezi salátovými odrůdami, nejlepší jsou rohlíčkové, které mají typický podlouhlý tvar. Uvařte je ve slupce, stejně jako kořenovou zeleninu. Poté vše nakrájejte na kostičky a smíchejte se zbývajícími ingrediencemi. Nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

2. Odlehčený bramborový salát bez majonézy

Tohle je ideální varianta pro ty, kteří chtějí lehčí méně kalorický salát, ale nechtějí se přitom ochudit o chuťový zážitek.

  • 1 kg brambor (salátové odrůdy)
  • 4 nakládané okurky
  • 1 menší červená cibule
  • 1 jablko (nejlépe sladší odrůda)
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 lžíce bílého jogurtu (může být i nízkotučný)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Šťáva z půlky citronu
  • Sůl, pepř

Brambory uvařte ve slupce, poté loupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přidejte nadrobno nakrájené okurky, cibuli a oloupané nastrouhané jablko. Vmíchejte sterilovaný hrášek. Z jogurtu, hořčice, citronové šťávy, soli a pepře připravte zálivku a promíchejte se salátem. Salát nechte vychladit a podávejte s lehkými pokrmy, například pečenou rybou v papilotě.

3. Bramborový salát s uzeninou podle našich babiček

Nakonec pro vás máme vydatnou variantu, kterou milují především ti, kteří dávají přednost sytým chutím.

  • 1 kg brambor  (salátové odrůdy)
  • 150 g kvalitního měkkého salámu (např. gothaj)
  • 4 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 vejce natvrdo
  • Sůl, pepř, nálev z okurek podle chuti

Brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Salám, okurky, cibuli a vejce nakrájejte na drobné kousky a přidejte k bramborám. Smíchejte majonézu s hořčicí a trochou nálevu z okurek, aby vznikla krémová zálivka, poté ji dobře vmíchejte mezi ostatní suroviny. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte salát odležet v chladu.

Zdroje: Autorská tvorba Arecenze, Heureka, Apetitonline

Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o aku šroubovák Parkside Performance v hodnotě 2 500 Kč – stačí se přihlásit.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.